Çalışan Bellek


  • Çalışan Bellek




       İnsan bilgi işleme sürecinde üç bellek türü kullanır.

    • Duyusal Bellek 
    • Çalışan Bellek
    • Uzun Süreli Bellek
        Bu üç bellek türünden olan çalışan bellek, duyusal belleğe gelen bilgilerin davranışa dönüşmesini ya da uzun süreli belleğe kodlanmasını sağlar. Bu belleğin kapasitesi oldukça sınırlıdır. Araştırmalar çalışan belleğin kapasitesinin 5-9 yeni bilgi birikimi (sayı, harf, obje, isim vb.) ile sınırlı olduğunu göstermektedir. Bu belleğin bilgiyi koruma süresi ise yaklaşık 20-30 saniyedir.




        Çalışan belleğe aynı zamanda kısa süreli bellekte denir. Çalışan bellek yani kısa süreli bellek iki aşamalıdır.


    Çok kısa süreli bellek: Duyumlarla elde edilen bilgilerin ilk elendiği filtredir. Bu bilgilere ait bir merakımız yoksa ve önceki bilgilerimizle bir çağrışım sağlamıyorsa 30 saniyede ortadan kalkar.
    Kısa süreli bellek: Çok kısa süreli bellekten gelen bilgilerin 20 dak. tutulduğu aşamadır. Kapasitesi dardır, kaybolan bilginin bir daha geri gelmesi mümkün olmaz.

       Kısa süreli bellekteki bilgileri uzun süreli belleğe aktarabilmenin iki yolu vardır, bu yolla zaman bilgi sınırlaması aşılabilir.

    Tekrarlama: Tamamen hatasız bir tekrar yapıncaya kadar öğrenme devam ederse bilgilerin uzun süreli belleğe aktarılması kolaylaşır.
    Gruplama: Bilgileri anlamlı bir biçimde, önceki bilgilerimizle de ilişki içinde kümeler haline getirme zihinde tutmayı kolaylaştırır.


    Kaynakça:

    0 yorum:

    Yorum Gönder