İhtiyaç Türleri

  • İHTİYAÇ TÜRLERİ


          Merhaba arkadaşlar, 6 çeşit ihtiyaç türü vardır. Bunlar;
    • Normatif İhtiyaçlar
    • Karşılaştırmalı İhtiyaçlar
    • Hissedilen İhtiyaçlar
    • İfade Edilen İhtiyaçlar
    • Önceden Tahmin Edilen ya da Geleceğe İlişkin İhtiyaçlar
    • Acil İhtiyaçlar
    1.    Normatif İhtiyaçlar
            Bizden beklenen sonuçlar ve bizim yapabildiklerimiz arasındaki farktır. Örneğin, iyi bir üniversiteye girmek isteyen bir birey sınava tabi tutulur, birey uzun bir süre bu sınava çalışır ailesi onun yüksek bir puan alarak iyi bir bölüme yerleşmesini ümit eder ama o birey ailesinin beklentisinden düşük bir puan alır, işte bu normatif ihtiyaçtır.
         
         2.   Karşılaştırmalı İhtiyaçlar
           
             Normatif ihtiyaçlara benzer genel olarak, fakat burada hedef kitle bir norm ya da ulusal bir standart ile değil, kendisine benzeyen diğer kitle ve ya grup ile karşılaştırılır. Örneğin, sınava hazırlanma sürecinde sizin başarılarınız ve komşunuzun çocuğunun başarıları aileniz tarafından sürekli karşılaştırılır.
         
              3.    Hissedilen İhtiyaçları
                    
                    Kişisel ihtiyaç olarak ele alabiliriz. Yani hissedilen ihtiyaçlar, kişide var olan beceri düzeyi ya da başarı ile kişiden beklenen beceri düzeyi ya da başarı arasındaki farktır. Örneğin, birey sınava hazırlanma sürecinde nasıl çalışırsam daha başarılı olurum diyerek düşünmesi ve nasıl çalışması gerektiğini tespit etmesi kişinin hissettiği ihtiyaçtır.




        4.     İfade Edilen İhtiyaçlar

            İfade edilen ihtiyaçlar, hissedilen ihtiyaçların eyleme dönüştürülmüş halidir. Örneğin, birey nasıl çalışması gerektiğini tespit ettikten sonra bunu eyleme dönüştürmesidir.



        5.     Önceden Tahmin Edilen ya da Geleceğe İlişkin İhtiyaçlar

            Önceden tahmin edilen ihtiyaçlar gelecekte oluşabilecek değişiliklerin belirlenmesi ile ilgilidir. Örneğin, bireyin sınava hazırlanma sürecinde karşılaşabileceği sorunları önceden tahmin etmesi.




            6.      Acil İhtiyaçlar

               Acil ihtiyaçlar adı üzerinden de anlaşılacağı gibi aniden ortaya çıkıp önemli sonuçlar doğuran başarısızlıklardır. Örneğin, birey sınava hazırlanır ama sınav günü kötü bir olayla karşılaşır veya bir hastalığa yakalanır psikolojik olarak kötü etkilenir ve sınavdan düşük puan alır.






    Kaynakça:
    http://ogta.net/
    http://ihtiyacanalizi.blogspot.com.tr/






      



























    0 yorum:

    Yorum Gönder